Kira Sözleşmesi Hazırlanırken Hukuki Destek Alınması

Kira Sözleşmesi Hazırlanırken Hukuki Destek Alınması

Kira Sözleşmesi Hazırlanırken Hukuki Destek Alınması

Kira Sözleşmesi Hazırlanırken Hukuki Destek Alınması

Kira sözleşmesinin kurulması aşaması, kiracı ve kiraya veren taraflar açısından kritik öneme sahiptir. Sözleşmenin kanuni yükümlülüklere uygun ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekli olup böylece ileride ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. 

Kira Sözleşmesinin Hazırlanması

Türk Borçlar Kanunu 299. Maddeye göre “Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” şeklinde belirtilmiştir.

Kira sözleşmesi; ev, iş yeri gibi bir taşınmazın belirli bir süre için kullanım hakkının, belirli bir bedel karşılığında kiracıya verilmesi amacıyla yapılan anlaşmadır.

Kanun koyucu, kira sözleşmesinin belirli ya da belirli olmayan süreli şekilde yapılabileceğini öngörmüştür.

Türk Borçlar Kanunu 314. Maddede kiracının ifa zamanı belirlenmiştir. “Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.” denmektedir.

Kira Sözleşmesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

  1. Tarafların Kimlik Bilgileri
    Kira sözleşmesi kurulurken, kiracı ve kiraya veren tarafların kimlik bilgileri söz konusu sözleşmede eksiksiz şekilde yazılmalıdır. Bu şekilde ileride ortaya çıkabilecek hukuki uyuşmazlıkların önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
  2. Taşınmazın Mevcut Durumu ve Sözleşmede Tanımlanması
    Kiralanan taşınmazın mevcut durumu yani eksiklikler, ayıplar, eşya durumu vb. gibi hususlar sözleşmeye eklenmelidir ve taraflarca imza altına alınmasına dikkat edilmelidir.

    Kiralanan taşınmazın adresi, tapu bilgileri ve diğer tanımlayıcı özellikleri kurulan kira sözleşmesinde tüm detayları ile yer verilmelidir.
  3. Kira Süresi ve Bedelin Belirtilmesi
    Kira sözleşmesinin süresi, kira bedeli, kararlaştırılan kira bedelinin ödeme şeklinin nasıl olacağı sözleşmede açıkça belirtilmelidir. Kira artış oranı belirlenmesi hususunda yasal sınırlara ve ilgili yönetmeliğe uyulması önem arz etmelidir.
  4. Depozito ve Aidat Detayları
    Depozito miktarı ve geri iadeye yönelik koşullar, söz konusu sözleşmeye eklenmelidir. Taşınmazın kullanımına bağlı olarak ilerleyen zaman aralıklarında ortaya çıkabilecek ek masraflar ve aidat gibi detayların hangi tarafın sorumluluğunda olacağı sözleşmede açıkça belirlenmelidir.
  5. Tahliye Şartları
    Kira sözleşmesinin sona ermesi durumunda, taşınmazın tahliye sürecinin şartları ve tahliyenin nasıl gerçekleşmesi istendiği taraflar açısından sözleşmede açık bir şekilde belirtilmelidir.
  6. Alt Kira ve Devir Yasağı 
    Kiralanan taşınmazın başkasına devredilip devredilemeyeceği veya alt kiraya verilme durumuna ilişkin olarak tarafların kararlaştırdığı usule, sözleşmede detaylıca yer verilmelidir.

Kira Avukatının Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Birçok kira sözleşmesi eksik, hatalı veya taraflardan birinin aleyhine olacak şekilde hazırlanabilmektedir. Bu nedenle, kira sözleşmesi hazırlanırken veya incelenirken bir avukattan destek almak büyük önem taşımaktadır.

Kira sözleşmesinin kurulması aşamasında, kira avukatı her iki taraf için de hukuki yararlarını gözeterek hukuki danışmanlık sağlamaktadır. 

Avukat, söz konusu kira sözleşmesinin Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümlerine ve diğer ilgili yönetmeliklere uygun olacak bir şekilde düzenlenmesini sağlamaktadır. Her iki tarafın da ilgili haklarını korumak maksadıyla sözleşme maddelerinin adil ve dengeli bir şekilde hazırlanmasını amaçlamaktadır.

Hukuki danışmanlık alarak hazırlanmış bir kira sözleşmesinde, ileride ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların hukuki zeminde çözümlenmesi odağa alınmaktadır. Bu noktada sözleşmeyi hazırlayan avukat, olası uyuşmazlıkları en aza indirgemek amacıyla söz konusu sözleşmenin maddelerini hazırlamaktadır. Ayrıca avukat; ödeme koşulları, fesih şartları, depozito düzenlemeleri gibi kritik konuların detaylıca belirlenmesi sağlamaktadır.

Kira sözleşmelerinde tahliye ile ilgili düzenlemeler, ilerleyen süreçte çıkabilecek sorunların çözümünü kolaylaştırmaktadır. Avukat tarafından hazırlanmış bir tahliye taahhüdü veya ihtarname, kiraya verenin hukuki yollarla tahliye sürecini yönetmesini kolaylaştırmakla birlikte ileride çıkabilecek uyuşmazlıkların da daha kolay bir şekilde çözümlenmesini sağlamaktadır.

Ayrıca kira avukatına herhangi bir sorun çıktığında danışmanız durumunda taraflar için alternatif çözüm yolları üreterek uyuşmazlığı çözmeye çalışacaktır. Avukatlar, olası uyuşmazlık durumlarında mahkemeye gitmeden arabuluculuk, sulh ve diğer alternatif çözüm yollarını değerlendirerek tarafların en hızlı ve en az maliyetli şekilde çözüm bulmasını sağlamaktadır.

Sonuç

Kira sözleşmesinin kanuna ve ilgili yönetmeliklere uygun yapılması amacıyla, izlenecek hukuki yollar ile uyuşmazlığın dengeli bir şekilde çözümü esas alınarak etkin bir koruma mekanizması sağlanması için avukata başvurulması son derece önem taşımaktadır.

Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümlerine dayalı olarak haklarınızın korunması ve olası ihlallerin önlenmesi için hukuki sürecin sağlıklı ilerlemesi, hak kaybı yaşamamanız için avukata danışmanızın önemini vurgulayarak bu konuda uzman olan ekibimize danışmanızı öneririz.